15. prosince 2010

DVA VE SVĚTLE SVĚTA

Vzpomínáte na televizní záběry a fotografie, zobrazující Tlustého Vlastimila, kterak se ráchá v bazénku, a se sklenkou v ruce (a vilným zábleskem v oku) doráží na svou pohlednou spoluvířící? Na to, jak se tento podvrh kompromitujícího materiálu proslavil? Že jej médiím aktivně nabízel jeho přičinlivý kolega straník?
Jistě si pomyslíte, že se dotyčný v partaji i veřejném prostoru nadlouho (když ne nadobro) odepsal…

Ale žijeme v České republice, a rok se sešel s léty dvěma.

MF Dnes informuje: Bývalý poslanec Jan Morava se vrací do politiky. Stal se předsedou neratovické buňky ODS a mělnického oblastního sdružení. Jeho nadřízený, poslanec Marek Šnajdr mu věří: vyšetřování prokázalo, že se ničeho nezákonného nedopustil (tzn. neprokázalo, že se něčeho nezákonného dopustil – jak jen je čeština košatá…!). Dělat z něj černou ovci, která nemá právo vylézt na světlo světa, by nebylo fér...

Tak pravil pan bakalář.

A má bezpochyby pravdu! Nebylo by fér odsoudit talentovaného, leč neprotřelého jelimana s – na místní poměry – legračním škraloupkem (a groteska Samec ve vířivce má přímo silvestrovský potenciál!), když ostřílenější šíbři chodí do Sněmovny (či honosnějších mocenských sídel) hlavním vchodem.

Michal Kraus, jenž se často v euforii stává direktorem, v letošních volbách nerušeně kandidoval. Hotelier Palas se stal hejtmanem. Kmotr Benda, expert v oblasti pastevectví, čile obhospodařuje svůj okres na severu. Benda jiného druhu, tentokrát odborník na velikost řádkování, dál vede parlamentní ústavně-právní výbor. Jeho plzeňská spolužačka, magistra rapid Řápková trousí moudra ohledně boje s neplatiči. Primátor Bém, přes všechny pražské průšvihy (a průpady) laská svůj čerstvý mandát. A nezničitelný hadí muž Kalousek nám všem rovnou šacuje kapsy.

Koneckonců i pan bakalář Šnajdr se ve světle světa promenuje celkem bez skrupulí.
A to měl například velký problém se splácením nasekaných dluhů. Že by skrytý vyznavač Věty Paroubkovy? Poté se, jako letitý ředitel pro podporu obchodu (!) velké farmaceutické společnosti, stal při operaci českého zdravotnictví bosohlavému duu chirurgů Julínek/Cikrt nepostradatelným instrumentářem. Zapomenut by neměl být ani jeho příspěvek co stabilizátora země, v neblaze proslulé kauze Čunek. Jako premierův vyslanec dotazoval ministra spravedlnosti, zda by Spravedlnost nemohla být ještě o něco slepější. Nu a před pár lety si od soukmenovců z Prahy 5 pořídil byt za cenu, kterou by běžný pozemšťan zaplatil nejméně dvakrát.

Proto by Moravovi paprsky světla světa rozhodně neměly být upřeny. Vedle svého šéfa je ovečkou doslova vymydlenou. Navíc po svém prohřešku uměl pokropit ramena novinářů potoky upřímně míněného pláče, a projevená lítost přece bývá polehčující okolností.

Vkrádá se však otázka, proč je jeho osoba pro Občasné demokraty i dnes nezastupitelná.
Bezvýhradná loajalita? Všehoschopné loajelito?

Možná opět panuje v útrobách nové, zgruntu očištěné ODS krutý hlad po kursech pozitivní a negativní motivace. (Ta pozitivní tkví v podplácení a protislužbičkách, negativní pak ve vydírání a vyhrožování, kdybyste opomněli někdejší poutavou přednášku). Polepšený lektor byl povolán zpět.

Nic proti stranické taktice.
Jen si občas říkám, zda by nebylo namístě posunout laťku férovosti konečně o trochu výš…


http://zpravy.idnes.cz/domaci.asp?c=A080905_215118_domaci_abr
http://kmotrdrobek.jex.cz/menu/zivotopisy-vyvolenych/snajdr-marek
http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=672678

1 komentář:

  1. Tento pozoruhodný národ nejenomže donekonečna toto vše dovoluje, ale zdá se, že je mu to i úplně jedno. A tak všechny jmenované i nejmenované ryzí charaktery, navzdory způsobeným obrovským finančním škodám, diletantství i morálním pokleskům přežívají všechny volby, a bez problémů se na světle světa drží.

    OdpovědětVymazat