15. července 2011

NAD KLÁROVEM HEJNA MUCH

Vít Bárta se vrací ke žlabu. Jasnou většinou hlasů byl zvolen předsedou poslaneckého vévé-klubu.
Poněkud překvapivě. A s ohledem na jeho předpokládané policejní vyšetřování snad i drze.
Ale meze politické drzosti se za poslední roky vyšvihly závratně vysoko...

Když se před časem blonďatá bestie Kočí do nastrčeného mikrofonu rozpovídala o útrobách strany, vypadalo to s Bártou chvilinku zle. Také jeho neotřelá metoda poskytování půjček až příliš připomenula úplatkářství. Velmi zručně se však posypal popelem, a sehrál etudu Zrazený dobrák. Prý na něj jen k smrti vylekaní kmotři vylili „kýbl nevoňavých věcí“. On se ale osprchuje, jen co to půjde!
V nejbližších dnech vše dohledá, doloží a do mrtě dovysvětlí…

Jsou tomu už tři měsíce a k očistné sprše jaksi nedošlo. Snad jen proud nových aférek a afér spláchnul další z bártovsky jalových slibů a porušených čestných slov. Na zahradě rodinného (a stranického) sídla na Klárově tedy může stále nevoňavý, ale spokojený superguru načít láhev těžkého vína, hejna much se slétnou, a diktafony zúčastněných diskrétně zavrčí do kapes… veselá sešlost se jistě vydaří.

Ovšem firemní večírek ABL, jenž si Vít Bárta uspořádal v salonku vysoké politiky, se mu dávno vymknul z rukou. Na ten asi nepozval správné lidi… a kandidující směsku dobromyslných naivů s vypočítavými šizuňky se mu nepovedlo namíchat v potřebném poměru. Snaha véčkařů alespoň navenek napodobit opravdovou, nefalšovanou stranu, působí značně křečovitě. Tak jako jejich vystupování.
Ať už si o obou větších vládních partajích myslíme cokoliv, nutno uznat, že ty drží fazonu. Jejich ministři a poslanci se chovají za všech okolností profesionálně. Praskne-li na ně libovolná nepříjemnost, nehnou brvou, a s naučeným úsměvem na dotěrné dotazy vstřícně neodpoví mnohoslovným vyjádřením.
Žádné červenání, klopení zraku, koktání, slovíčkaření a kličkování!

Nelze se proto divit, že je trojkoalice všemi odpůrci napadána především skrze Věci Veřejné.
Platí, že vláda (jako každý kolektiv) je silná přesně tak, jako její nejslabší článek.
A tady o něm není pochyb.

Je dost dobře možné, že se véčka skutečně stala nebezpečím i pro samotné kmotry... Ne snad kvůli přesně cíleným protikorupčním návrhům, nebo dokonce mravnosti svých členů. Ale právě pro děsivou neobratnost, s níž vytvářejí průšvihy, přičinlivě je rozmazávají a bezděky tak pomáhají odkrývat pravidla mocenského zákulisí. To opravdu může narušit zaběhnutý systém víc, než všechna majetková přiznání a finanční kontroly...!
Vždyť když byl zveřejněn někdejší Bártův tajný manuál na směrování veřejných peněz do soukromých kapes, prohlásil kníže Schwarzenberg stroze, že „ten pitomec napsal to, co si všichni ostatní jen myslí“.
Všichni?!? Děkujeme za upřímnost!
A za zdravou špetku skepse… v té naší příliš rozjásané současnosti.

Nyní byla na nově vytvořený vládní post bojovnice proti všem nepravostem dosazena Karolina Peake.
Žena, u níž zatím není vůbec zřejmé, zda za její stranickou karierou stojí dobromyslnost či vypočítavost.
A jejíž názory jsou spíše tajemstvím. Svůj pohled na korupci v prostředí politiky nicméně nedávno nastínila v rozhovoru pro Lidové noviny (LN, 28.5.2011):

„Děláme spoustu chyb, ale nemůžu si pomoct, okolo nás půlmiliardy nelítají. Tu půlmiliarda z fondu životního prostředí, tu půlmiliarda okolo pandurů – vždyť tady už dneska deset milionů nejsou žádné peníze!“

Z písemného přepisu těžko soudit, zda šlo o obhajobu moralisty, nebo smutný povzdech příštipkáře...

10 komentářů:

  1. pekny clanek :) Kanalnik

    OdpovědětVymazat
  2. Některé nápady VV zas až tak špatné nejsou. Jenomže poslanci
    této strany z hrůzy, že přijdou o korýtka předčasně a budou
    muset pracovat za platy tak vysoké jaké máme my, možná i
    proto, že je nutno ke splnění jejich nápadů a slibů určité dávky statečnosti, která jim chybí, tak ve finále neprosadí nic a navíc odkývou vše, co jim tato zemi potápějící vláda
    předloží a s čím dle jejich prohlášení nesouhlasí.
    Statečný, v této straně však jediný je Vítek Bárta. Doufám
    v jeho očistu. I když boj s kmotry bývá vítězný jen velmi zřídka.

    OdpovědětVymazat
  3. Rybářko, nejsem si jistý, že VB bojuje s kmotry (tedy se všemi, a z principu). Z jeho písemných i audio projevů (které měly zůstat neveřejné) to vypadá, že kmotrovské metody mu nejsou vůbec cizí. V jeho očistu můžeš doufat, já budu doufat, aby si alespoň vzpomněl, že nějakou kdysi sliboval. Zatím to tak nepůsobí.

    K článku jen malé upřesnění - nechtěl jsem rozhodně říci, že protřelý lhář je jakkoliv lepší než ten nezkušený.

    OdpovědětVymazat
  4. zdravím, pane Zdeňku.
    ad. Karolína -. nemůžu si pomoct, baba je to zajímavá, ale už od počátku jsem si ji sám pro sebe odhadnul na vypočítavou "bestii" a ona teď můj odhad jen potvrzuje (v době odhadu byla ještě nevýrazný článek soukolí). prostě typická, o něco obratnější než Kočí, ženská v nejlepších letech, která by pro kariéru strčila na lopatě do pece i vlastní děti. aspoň takovej jsem z ní měl pocit, když onehdá v médiích fňukala, že předsednictví LR vlády nepřijímá ráda a že se na ni za to její omladina zlobí. jsou prý chudáci v americe, protože by je stejně vídala jednou za týden, jestli vůbec.. a tak si říkám, ona vlastně zas tak špatná není, takhle se pro nás obětovat! jinak za citaci dík, pobavila.

    jirka (co vás zná z aktuálně;)

    OdpovědětVymazat
  5. jinak dovolil jsem si zasledovat:)

    OdpovědětVymazat
  6. Zdenkub, podle intenzity útoků pravicových médií na VV, zmatené reakce politiků a nakonec i různé trafiky za mlčení
    nasvědčují, že se ti, kteří to tu vedou ve skutečnosti, přece jenom trochu vylekali. Jenomže VV chybí ta statečnost vytrvat, když se začne vyhrožovat....Kalousek holt umí.
    A Vítek Bárta možná v budoucnu ukáže, že on také umí.

    OdpovědětVymazat
  7. jirka:
    Karolinu Peake bych takhle silně nesoudil, počkejme na konkrétní kroky... zatím jsem ji zaznamenal pouze když říkala "souhlasím s předsedou" (a víme, koho tím doopravdy myslela). Spíš než srdceryvné řeči o rodině (asi si jen zlepšuje "image") ve mně nebudí dobrý dojem její členství v pražské ODS, než konvévértovala...

    Díky za připojení se, klidně sledujte, bude-li co... ;o) ZB.

    OdpovědětVymazat
  8. Rybářko, že by pravicová media (nadšená vládou) a kmotři (pro které stávající koalice může vykonat ještě mnoho užitečného) cíleně pracovali na potápění VV mi nedává moc smysl. Ale nemusím rozumět všemu... :o). Každopádně - zatím si nejvíce zatápějí "véčka" sama, svým samošmírováním a samopráskačstvím.

    OdpovědětVymazat
  9. Sociální obchodování spočívá v otevření trhů pro každého. Na eToro se můžete spojit, obchodvat a sdílet znalosti s miliony obchodníků a investorů. Navíc můžete kopírovat obchodní rozhodnutí obchodníků, kteří odpovídají vaší strategii. Registrujte se nyní a získejte chytřejší obchodní rozhodnutí využitím rozumu našich obchodníků s nejlepšími výsledky.

    Kolektivní rozum Obchodníci, kteří využívají eToro's CopyTrader™, mají o 60% větší pravděpodobnost ziskovosti

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    OdpovědětVymazat