23. listopadu 2010

ZAPŘENÍ PETROVO

Bůh ví proč ty nejškudlivější ze všech spořínků v naší zemi dlouhodobě šlechtí ministerstvo obrany.
A Bůh by to vědět měl! Vždyť drtivá většina z nich Jej pokorně vzývá!

Ať už jde o zlopočasného předsedu vlády, jenž se k víře hlásí, nebo druhdy křesťanské politiky Kalouska, Severu či Parkanovou, kteří slavně zmrtvýchvstali v neokoukané partaji TOP 09. A nyní jde především o doktora Bartáka, taktéž příležitostného rytíře v landovském spolku Ordo Lumen Templi… Ti všichni o armádu pečovali z pozic ministrů či náměstků, zatímco pravidelně rozmlouvali s Bohem. On jim odpovídal, do úmyslů a peněženek všetečně nahlížel, dost možná i řídil jejich kroky. Proto ví přesně, co je za rozpočtově odpovědnou náturou dotyčných skryto.

My, běžní smrtelníci, se můžeme příčin jejich akutních záchvatů škrtavky pouze dohadovat. Dle mého názoru až příliš zblízka nahlédli bídu českého vojska, jakož i nedožranost tuzemského sociálního zabezpečení. Kolik funkčních padáků a letadel, kolik obrněnců, minometů a tanků jsme mohli mít, kolik jen zpustlých baráků bylo možno na hvězdičkové hotely přestavět! Nebýt matek co plodí, studentů co studují, seniorů co zatvrzele žijí, nezaměstnaných štítících se práce. Nebýt postižených, co zabírají místo zdravějším. O kolik miliard si mohl polepšit zprostředkovatel zbrojních zakázek Háva, velmistr žebravého řádu Omnipol, nebýt té hamižné lůzy!

Poslední volby vše změnily. Díky Bohu!
Zkušeným armádním hospodářům je dáno konečně prokázat svůj um v plné šíři. Na povaleče dopadne tvrdá odplata, potřební dostanou, co zaslouží. Všichni dostanou, co zaslouží! Odzvoněno dluhům a rozhazování!

Záštitu nad nápravou pokřivených věcí převzal pan Čisťounký.

Při focení na billboardy mu poradci vyhrnuli rukávy, aby poprvé vypadal trochu odhodlaně a dělně. Záměr obamovský, výsledek spíše hejrupácký, ale i to se počítá. Navíc má přehled. Působil kdysi na asketické obraně a osobně velel i přebujelému sociálnu. Už tam pilně utahoval kohoutky, z nichž dávky a důchody tryskaly nadarmo. (Snad jen své zručné sekretářce uměl nastavit laskavější tvář, ale zde se dotýkáme bulváru…).

Státní kasu třímá známý a osvědčený odesílatel složenek Miroslav Kalousek. Aby na vší dřinu nebyl sám, vzal si k rázné ruce věrného parťáka, doktora Bartáka. Lumen stráží čistotu koryt. Tedy těch, kterými proudí finanční toky! Není povolanějších. Za působení ve funkci ministra každou korunu a haléř převracel nejméně dvakrát, než jich naprosto účelně využil. Peněžní transakce byly tak průzračné, až je kolikrát pouhým okem nešlo spatřit! Nicméně libovolný výdaj je přepečlivě zaznamenán a nedůvěřivec si jej může kdykoliv ověřit. Výrazy jako protekce či korupce museli zvídavější zaměstnanci úřadu hledat ve slovnících cizích slov.

Proto bylo nynější obvinění doktora Bartáka z úplatkářství pro všechny hromem i bleskem z čistého nebe…
Pro premiera zvlášť.

Pan Čisťounký, při vší úctě, ehm… jaksi nemá pozorovací talent. Už dvacet let tráví dovolenou v nejvyšších patrech politiky, přesto si žádných podrazů, průšvihů, leváren či afér ve svém širokém okolí nikdy nepovšiml. Nebo je okrajově zaznamenal, ale nešlo o záležitosti takového významu, aby měl nutkání se k nim viditelně a jasně vyjádřit. Držel se zásadně v suchu a bezpečí, v pozadí, za bukem, za topolem, za předsedou.

Ale co teď?!? Za koho se může skrýt předseda strany a vlády?
Nic naplat, ostré stanovisko je nevyhnutelné!

Nad ránem snad rytíř poslal Čisťounkému prorocký vzkaz:
Amen, pravím ti Petře, ještě tohoto dne, než na tiskovce dokokrháš, třikrát mě zapřeš!

A vskutku všichni slyšeli:
Není a nikdy nebyl členem naší strany!
Nebyl a není nominován do funkce naší stranou!
S jeho aférou naše strana nemá a neměla nic společného!


Doslovně vzato, je to snad i pravda.

Přesto překvapí ta lehkost, s jakou se předseda distancuje od člověka, jenž mu dělal šest let důvěrníka a osobního poradce. Který se celé desetiletí účastnil partajního rozhodování na vrcholné úrovni. Který byl ODS protlačen do křesla úřednické vlády a mnoho užitečného pro stranu jistě vykonal.

Co na to Bůh? Těžko říct…
My, běžní smrtelníci, si ale můžeme pomyslet, že i pan Čisťounký umí být pěkný farizej.


http://aktualne.centrum.cz/domaci/grafika/2010/11/12/podezrele-obchody-martina-bartaka-kam-sly-armadni-/

http://domaci.ihned.cz/c1-45716150-exministr-bartak-konecne-nasel-svuj-job-bude-namestkem-u-kalouska

Žádné komentáře:

Okomentovat