5. května 2011

USÁMA SUPERSTAR / VŠECHNO JE JINAK

Usáma mrtev!
Vyčmuchán, sledován, přepaden, zneškodněn.
Trvalo to deset let… Skvělá zpráva k zobchodování!

Pákistánský Abbottábád nyní zažije ten pravý turistický ruch, výpravy si v němém úžasu prohlédnou vilu, včetně turbanu, který zůstal ležet přesně v místě, kde jej vůdce Al-Kajdy zanechal… Místní prodejci budou jako suvenýry nabízet figurky Osamy a Obamy.

Ale komerční dopad je (a bude!) především globální.
Sledovanost, čtenost, poslouchanost, vyhledávanost… to vše raketově vzrostlo. Mediální magnáti spokojeně mlaskají. I popkultura téma řádně vytěží. Bude napsáno mnoho knih, natočena řada filmů, třeba dojde i na muzikál!

Hollywood se už nyní začíná námětem zaobírat a rozpracovávat scénáře – lze očekávat, že početní přesila čtyřicet ku sedmnácti bude v kasaštyku pro větší dramatičnost obrácena v neprospěch útočící Spravedlnosti. Nasazené vrtulníky se vrátí v plném počtu, protože skutečně elitní voják umí opravit jakoukoliv technickou závadu (v krajní nouzi třeba i vyrobit novou helikoptéru z almary a větráku). Hlavní hrdina v klíčové scéně nejprve ztratí zbraň, ne však hlavu, a zákeřnou palbu ze samopalu pohotově vykryje svými neprůstřelnými frčkami. Zrůdu po krátkém pěstním souboji nakonec uškrtí jejím vlastním plnovousem...
Finále? Americký president na letišti vyznamenává posádku mariňáků, vlajky stoupají vzhůru, Zrůda klesá ke dnu, triumfální hudba duní, oslavný projev duní, titulky běží…


Usáma mrtev!
Vyčmuchán, přepaden, odstřelen, prozkoumán, přeměřen našíř i nadél, utopen v moři.
Trvalo to necelou noc… Tělo jako důkaz neexistuje. Fotodokumentace pouze podvržená.
Skvělý materiál k zpochybňování!

Vedle vcelku logických otázek (Proč by se USA zbavovaly tak rychle cenného zdroje informací? Nezemřel bin Ládin dříve, aby zpráva byla zveřejněna až jako presidentův předvolební trumf?) se začínají rojit i ty odvážnější.

Není už dávno vyslýchán v tajném vězení? Není z tajného vězení už dávno propuštěn jako nevinný? Není plastickými chirurgy převtělen do úplně jiné postavy? Ženy?? Nejmenuje se dnes Hillary??? Byl vůbec Usáma? A pokud byl, už opravdu není? A pokud nebyl, a my jej tolikrát viděli, kdo jej hrál? Nebo šlo o 3D animaci? Kolektivní optický klam?

Konspirační teorie podněcují fantazii. To je na nich to příjemné.
Konspirační teorie mohou člověka přivést k chorobné podezíravosti.
To už je na nich horší. Jejich spřádání je ale svým způsobem přirozené.

Místo přímého poznání a vědění jsme totiž dávno odkázaní na pouhou víru v naše zdroje poznání a vědění.
Máloco se dá prožít na vlastní kůži, když toho najednou lze prožít tolik.
Máloco lze ověřit vlastní zkušeností, když se podněty ke zkušenostem jen hrnou.
Máloco má jednoduché vysvětlení v éře úzce specializovaných oborů.
Máloco je možno považovat za nepopiratelný důkaz, když k falzifikaci a výrobě klamných iluzí se dnes nabízejí nebývalé technické možnosti. Když k manipulaci s lidskými smysly jsou tak mocné nástroje. A k rychlému šíření podvrhů ještě mocnější!

Ale není to jen toto vědomí, co teoretiky piklení vede k pozoruhodným závěrům. Často je jim silnou motivací i jistá póza. Touha po výlučnosti. Touha s vědoucím úsměvem utrousit: Všechno je jinak! Okázalé opovržení oficiálními zdroji je nenáročnou cestou, jak se vymezit vůči stádu, jež tupě hltá lži médií (které vlastní Vímekdo a slouží Vímekomu).

V čem je ale doklad věrohodnosti? Jen v pouhé neoficiálnosti? Není to málo?
Možná je všechno opravdu jinak. Ale musí to být vždy zrcadlově naopak?

Možná je všechno jinak...

Možná jsme očipováni od narození. Možná jsme jen hračkou nadpozemské civilizace.
Možná vůbec neřídíme své osudy a to, co považujeme za své myšlenky, jsou ve skutečnosti cizí povely. Možná své životy prožíváme pod vlivem drogy vyvinuté v ultratajných laboratořích. Školní kuchařky nám ji kdysi přidávaly do čočky a tvarohových nákypů. Vzpomínáte na tu divnou pachuť?!?

3 komentáře: